Korte berichten van het stadsbestuur Geel.

Snelheidscontroles april
 
In de maand april flitsen de agenten van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout in de Eikenstraaten Zammelseweg.Zij beperken zich niet tot deze locaties. Ook op andere plaatsen doen zij controles.
 
Ontmoetingsmoment voor vrijwilligers
 
Zowel stadsbestuur, OCMW als verenigingen aangesloten bij de stedelijke adviesraden doen regelmatig beroep op enthousiaste vrijwilligers. Voorlezen in de bibliotheek, bloemschikken in het dienstencentrum, mensen met een handicap begeleiden naar een voorstelling in de Werft. Cultuurcentrum de Werft en de cultuurdienst nodigen al deze vrijwilligers uit op een ontmoetingsmoment in de Schrijnwerkerij in de Nieuwstraat. Het initiatief kadert in het ‘Europees jaar van de vrijwilliger’.
 
Het ontmoetingsmoment gaat door op woensdag 13 april van 10u tot 18u. De aanwezigen kunnen er bijpraten en genieten van een tas koffie en koffiekoek. Vrijwilligers kunnen ook hun handdruk achterlaten. Het resultaat van al die handdrukken wordt tentoongesteld tijdens de ‘Week van de Amateurkunsten’ (WAK). De WAK kreeg dit jaar het thema ‘Ja, ik wil!’ mee, waarmee een link naar het ‘Jaar van de vrijwilliger’ wordt gelegd. De expo staat geprogrammeerd in de Halle van 6 mei tot 5 juni.
 
Film over Bel op één
 
De Molse cineast Frans Verhoeven heeft een film gemaakt over het Geelse gehucht Bel, een klein dorpje met een grootse natuur. In 'Belle Bel' gaat Frans terug in de tijd en brengt hij eeuwenoude gebruiken en de prachtige fauna en flora van Bel in beeld. De film maakt deel uit van een reeks over de Kempen. Op zaterdag 16 april wordt de film omstreeks 16u uitgezonden op ‘één’.
 
Leerlingen kunstacademie stellen tentoon
 
De leerlingen van het 4de, 5de en 6de jaar Beeldende Vorming trokken enkele weken geleden naar BOZAR in Brussel om de tentoonstelling ‘Knocking on Heaven ’s Door’ van Wim Delvoye te bekijken. Vooral zijn gotische toren trok hun aandacht en was meteen een bron van inspiratie. Na een reeks voorstudies maakten de jongeren eigen variaties op het ontwerp van Delvoye en dit in verschillende materialen en groottes. Zo kwamen zeventien unieke torens in 3D tot stand, die nadien via photoshop of met een meer traditionele collagetechniek in een landschap geplakt werden. De eigenzinnige kunstwerken worden tentoon gesteld in Galerie Artonivo-Mezzanine, Stationstraat 17. Opmerkelijk is dat de leerlingen alles zelf organiseerden: de zoektocht naar een exporuimte, het ontwerp van de affiche, de promotie en de uiteindelijke opbouw van de tentoonstelling. Je kan de expo bezichtigen tot 30 april, van dinsdag tot zaterdag van 9.30u tot 18u.
 
Afwerking fietspad Kleinhoefstraat
 
Voor de winter werd gestart met de heraanleg van het fietspad in de Kleinhoefstraat, na meldingen door werknemers en studenten in de buurt. Nu de winter achter de rug is, zullen de werken verder gezet worden. Van 13 tot en met 20 april krijgt het fietspad een rode asfaltlaag en toplaag en wordt het geheel afgewerkt. Gedurende de werken wordt enkelrichting ingevoerd in de Kleinhoefstraat. Je kan de straat dan enkel inrijden via de Ring.
 
Gewijzigde verkeerssituatie n.a.v. Palmenmarkt
 
Op dinsdag 12 april vanaf 13u doen de kermiswagens van Palmenmarkt hun intrede in het centrum. Markt en Werft zijn niet beschikbaar als parkeerplaats van dinsdag 12 april tot woensdag 20 april. Ook in de omliggende straten geldt in die periode een gewijzigde verkeerssituatie. Een volledig overzicht van maatregelen vind je terug op www.geel.be.
 
Extra parkeerplaatsen aan bib
 
Tegenover de stedelijke bibliotheek worden vanaf 15 april, daags voor Palmenmarkt, 125 nieuwe parkeerplaatsen ter beschikking gesteld. Het betreft een gratis parking voor langparkeren. Ook een parkeerschijf is niet verplicht. Met de afbraak van het oude zwembad verdwenen een aantal parkeerplaatsen in de directe omgeving. Eind april wordt gestart met de heraanleg van de Markt, waardoor ook daar parkeerplaatsen verdwijnen. Eerder werd de heraangelegde centrumparking Pas, met zo’n 200 gratis parkeerplaatsen, al terug opengesteld.
 
Voorjaarsopendeur centrumhandelaars
 
De centrumhandelaars organiseren op zondag 10 april vanaf 13u een voorjaarsopendeurdag. Het is een uitgelezen kans om de zomermode te ontdekken en te genieten van een hapje of drankje op één van de vele terrasjes.
 
Leeskasteel in de bib
 
Kinderen vanaf 3 jaar kunnen in de bib op zaterdag 9 april terecht voor een nieuw ‘Leeskasteel’, met voorleesmomenten en knutselactiviteiten. Het Leeskastel staat deze keer in het teken van Pasen.
 
Opendeurdag dienst Samenlevingsopbouw
 
De dienst Samenlevingsopbouw zet op zondag 10 april de deuren van ‘Den Alleman’ open voor nieuwsgierigen. Je kan doorlopend iets drinken. ’s Middags kan je genieten van een heerlijke spaghetti voor slechts 4 euro. In de namiddag kan je smullen van pannenkoeken voor 1 euro. Voor de kinderen is er animatie voorzien, met o.a. een springkasteel. Afspraak in ‘Den Alleman’, Velleke 220, van 12u tot 18u.
 
ProSWAP in de Paasvakantie
 
Ook in de Paasvakantie organiseert ProSWAP weer leuke activiteiten voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Op 12 april staat een uitstap naar Disneyland Parijs op het programma. Op 14 april zakt de bende af naar Antwerpen voor een mafia-spel. De inschrijvingen voor de uitstap naar Parijs werden reeds afgerond. Inschrijven om mee te gaan naar Antwerpen gaat nog wel.